Thailand

 Het land van de glimlach…

Thailand is 14 keer zo groot als Nederland en heeft ruim 61 miljoen inwoners. De meeste, zo’n 95%, zijn boeddhist. Daarnaast zijn er islamieten en katholieken. Thailand kent sinds 1992 een burgerlijke democratie. Het land is nooit gekoloniseerd geweest en heeft daardoor zijn ware identiteit weten te behouden. Dit vormt meteen ook de grote aantrekkingskracht van Thailand als vakantiebestemming: het is met geen enkel ander land in Azië te vergelijken. Thailand bezit een grote rijkdom aan architectuur, cultuur, kookkunst en tradities die allemaal heel typisch Thais zijn. Niettemin slagen de Thai er met hun aangeboren charme en goede humeur uitstekend in om bezoekers uit andere landen zich thuis te laten voelen.

 

 

 

Het scala aan natuur en landschappen in Thailand is rijk en gevarieerd, met in de mist gehulde bergen en jungle in het Noorden, smaragdgroene rijstvelden in de centrale vlaktes en witte zandstranden en tropische eilanden langs de oostelijke kusten en in het zuiden. De Thai leven van oudsher dicht bij de natuur, die een grote variëteit aan geneeskrachtige kruiden en planten kent, waarvan er veel in het Westen niet of nauwelijks bekend zijn. Al eeuwenlang gebruiken de Thai hun kennis van en ervaring met de natuurgeneeskunde om alle mogelijke kwaaltjes en aandoeningen te bestrijden. Deze kennis en ervaring zijn de afgelopen vijftig jaar geleidelijk aan ook opgepikt door zowel de farmaceutische als de cosmetica-industrie. Afgezien van de grote rol die natuurgeneeswijzen spelen, staat ook de reguliere gezondheidszorg in Thailand op een zeer hoog niveau en laten jaarlijks honderdduizenden westerlingen zich in Thaise ziekenhuizen en poliklinieken behandelen. Vooral esthetische chirurgie en tandheelkunde zijn hierbij favoriet. Het feit dat dergelijke behandelingen voor onze begrippen vrij goedkoop zijn en de service in de ziekenhuizen voortreffelijk is, speelt hierbij een rol. Wachtlijsten bestaan er niet; meestal kunt met een klacht dezelfde dag al geholpen worden.

 

Voor Thaise mensen is persoonlijke verzorging zeer belangrijk. Het is dan ook een uiterst schoon en proper volk. Thai gaan altijd zeer netjes gekleed. Men zegt wel eens dat de vrouwen nergens anders ter wereld zo beschaafd en vrouwelijk gekleed gaan als in Thailand. Kleding is altijd schoon en wordt nooit meer dan een keer gedragen. Daarna wordt het altijd meteen gewassen. Wassen kan iedereen, arm of rijk, zo is de algemene opvatting.

Het grote belang dat de Thai hechten aan verzorging in combinatie met hun gastvrije, servicegerichte instelling, heeft er toe geleid dat Thailand is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende landen ter wereld op het gebied van spa en wellness.Er waren altijd al in iedere stad of dorp van betekenis talloze massagesalons, waar men heel goedkoop terecht kan voor een ontspannende voetmassage of een verkwikkende Thaise massage. Daarnaast zijn de afgelopen tien jaar de meer luxueuze spa’s en resorts als paddestoelen uit de grond geschoten. In deze instituten is persoonlijke verzorging tot kunst en cultus verheven, gericht op een stralend uiterlijk en een gezond gevoel. Ofwel gezondheid, schoonheid en ontspanning in perfecte harmonie…

De laatste jaren zijn in Thailand ook de zogenaamde ‘medical spa’s’ sterk in opkomst. In deze – veelal aan een ziekenhuis verbonden – instituten kan men onder begeleiding van reguliere artsen en specialisten allerlei vaak alternatieve gezondheidskuren en –programma’s volgen. Deze zijn gericht op bijvoorbeeld afslanken, verbeteren van de conditie, stoppen met roken, alcoholontwenning of pijnbestrijding bij ziektes en aandoeningen. Maar ook het stabiliseren van ongeneeslijke ziektes behoort tot de mogelijkheden, om zo bij de patiënt meer en langere levenskwaliteit te bewerkstelligen. En het eind van deze ontwikkeling is nog niet in zicht!

 

 

!

Nethai

!
Nethai, voor een bredere kijk op Thailand. Met een altijd actueel digitaal magazine, dat informeert over de relatie tussen Thailand en Nederland, ontwikkelingen in Thailand en Thaise evenementen in Nederland en België. Voor gratis toezending van de digitale nieuwsbrief, stuurt u een mailtje naar nieuwsbrief@nethai.nl.