Achtergronden

Achtergronden van aromatherapie

De basis van iedere behandeling met aromatherapie is pure essentiële olie. Essentiële oliën zijn sterk geconcentreerde extracten van de werkzame stoffen in bloemen, planten, kruiden, zaden, noten of bepaalde soorten boomschors; ze zijn lichter dan water, licht ontvlambaar en vluchtig. Omdat ze zo geconcentreerd zijn, worden essentiële oliën gemeten in druppels.

 

Het onttrekken van een specifieke werkzame stof uit bloem of plant om essentiële olie te verkrijgen, is een zeer delicaat en specialistisch werk.Bij aromatherapie worden alleen de zuiverste extracten gebruikt, zodat de werking van de olie optimaal is en de effecten ervan voorspelbaar zijn.

 

Essentiële oliën bestaan uit zeer kleine moleculen, die snel worden opgenomen in bijvoorbeeld alcohol en vetten. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk doordringen in de huid, waar ze zich vermengen met vetweefsel en van daaruit hun werk doen in het lichaam. Omdat de oliën zo snel verdampen, komen ze ook via neus en luchtwegen in het lichaam en geven ze via de hersenen signalen af aan het lymfesysteem. Op die manier zijn ze ook van invloed op de gemoedstoestand en op belangrijke lichaamsfuncties. Dit verklaart tevens waarom essentiële olie werkt op lichaam, ziel en geest tegelijk. Daardoor heeft aromatherapie zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een alternatieve natuurlijke therapie, die niet alleen kan worden toegepast om uiteenlopende pijnklachten te bestrijden, maar ook de spanning en stress van het moderne leven kan verlichten.

Omdat essentiële olie een zuiver natuurproduct is, dient het verpakt te zijn in een donkere glazen flesje voor een optimale houdbaarheid en werkingskracht.

 

Toepassingsmogelijkheden

 

Essentiële oliën zijn op verschillende manier te gebruiken; de werking is echter altijd aangenaam en heilzaam.

 

Inhaleren of stomen

Stomen met essentiële olie geeft snel verlichting bij problemen met de luchtwegen, zoals verkoudheid, vastzittend slijm of een verstopte neus. Doe 6 tot 12 druppels essentiële olie in een schaal met dampend heet water. Hou uw hoofd met een handdoek erover boven de schaal en adem diep in. Dit is ook een prima manier om de huid van het gezicht grondig te reinigen.

 

Massage

Dit is de klassieke aromatherapie behandeling; door de combinatie van massagegrepen en essentiële olie wordt het lichaam aangezet om zichzelf te herstellen. Immers, de lymfeklieren en de bloedcirculatie worden gestimuleerd. De aroma’s beïnvloeden tegelijkertijd het gemoed en werken, afhankelijk van de gebruikte olie, opwekkend, rustgevend of onstpannend. Voor het beste resultaat voeg 1 à 3 procent essentiéle olie toe aan de basis massageolie, dus maximaal 3ml essentiële olie op 100ml basisolie.

 

Parfumering

Omdat essentiële oliën zo sterk geconcentreerd zijn, zijn ze ook zeer geschikt om ruimtes van een aangename geur te voorzien. Dit kan door de olie te verstuiven of te verdampen in een geurlampje. Vul het kommetje van het lampje met water en voeg hier – afhankelijk van de grootte van de ruimte – 3 à 6 druppels olie aan toe. Zet onderin het lampje een theelichtje en steek dit aan. Het water wordt warm en geleidelijk verspreidt de natuurlijke geur van de olie zich door de ruimte. Gebruik Jasmijn, Ylang-Ylang of White Champak om een ontspannen sfeer te creëren, Eucalyptus bij verkoudheid, Lemongrass om de lucht te zuiveren en Nam Prung voor een exotisch sfeertje. U kunt ook een druppeltje olie bij bij het water van het stroomstrijkijzer doen of op het filter van de stofzuiger. U kunt hier uw favoriete geur bestellen.

 

Bad

Laat het bad vollopen en voeg op het laatst 5 à 10 druppels essentiële olie toe. Kies voor een olie waar u op dat moment behoefte aan heeft. Zie hiervoor de eigenschappen van de verschillende oliën in onze shop. Doe de deur van de badkamer dicht om de geur binnen te houden en ga voor zeker 15 minuten in bad zitten. Voor de gevoelige huid is het beter om de essentiële olie eerst op te lossen in een basisolie zoals amandelolie, en hier vervolgens 2 à 3 lepels melkpoeder aan toe te voegen.

 

Compressen en pakkingen

Week een schone katoenen doek (zoals een zakdoek, washandje of gastendoekje) in circa 150ml. warm water met 5 à 10 druppels essentiële olie. Wring de doek uit en leg deze op de te behandelen plek. Leg er een warme, droge doek over en wacht totdat het compres helemaal is afgekoeld. Een prima remedie bij verstuikingen, verrekkingen, kneuzingen, builen, hoofdpijn (doe het compres op het voorhoofd) en koorts.