Massage

In onze westerse landen kennen we – liefdesparen uitgezonderd – niet echt een cultuur van elkaar aanraken en verwennen. In Azië is dat anders; daar leren kinderen van jongs af aan hoe ze met massage familie en vrienden kunnen helpen te ontspannen en pijnklachten te verlichten. In Thailand is dit al duizenden jaren een vanzelfsprekend onderdeel van de cultuur. Immers, een goede massage stimuleert de bloedsomloop en houdt spieren en gewrichten soepel. En voorkomt daarmee pijnklachten en stijfheid. Bovendien is een massage erg ontspannend, waardoor je geestelijk tot rust komt, zodat spanningen en stress moeiteloos worden afgevoerd uit je lichaam.

 

Van oudsher wordt in Thailand gebruik gemaakt van een heel eigen massagetechniek, die werkt op de drukpunten van het lichaam en de spieren ontspannend rekt en strekt – de befaamde Thaise massage. Die is pittig, maar ook heel effectief. Gaandeweg is in Thailand ook het gebruik van massageoliën steeds meer in zwang gekomen. Een zogenaamde oliemassage voelt zachter aan, is voelbaar direct ontspannend en goed voor de huid. Door essentiële olie aan de massageolie toe te voegen, kan een therapeutisch effect worden bereikt. Essentiële oliën kunnen een heel sterk effect hebben op het lichaam. Kijk daarom voor de zekerheid eerst even naar onze Tips en waarschuwingen

 

Thaise voetmassage

Op de voetzool bevinden zich tientallen zenuwuiteinden, die direct verbonden zijn met de organen en van invloed zijn op de belangrijkste lichaamsfuncties. Met een Thaise voetmassage worden al deze zenuwuiteinden ofwel reflexpunten behandeld, met als doel om zwakkere organen of functies te stimuleren om zich te herstellen. Niettemin is deze massagevorm zeer ontspannend; zozeer dat de cliënt vaak in slaap valt..! Meestal wordt bij deze vorm van massage een houten stokje ofwel ‘stick’ gebruikt voor een optimale beïnvloeding van de reflexpunten. De combinatie met een speciale crème voor voetmassage zorgt voor een verfrissend en weldadig gevoel en maakt dat men na een behandeling “op wolkjes loopt”!

 

Binnenkort gaat Thai Wellness cursussen in Thaise massagetechnieken verzorgen. Belangstelling? Stuur dan een mailtje naar info@thaiwellness.nl!

 

Kruidenstempels

Om spierpijn, stijfheid, zwellingen, kneuzingen en verrekkingen te behandelen, worden in Thailand van oudsher kruidenstempels ofwel herbal balls gebruikt. Dit zijn bolvormige katoenen compressen met een handvat, waardoor ze er uitzien als een stempel. De compressen zijn gevuld met een mengsel van gedroogde geneeskrachtige kruiden, waaronder gember, geelwortel, bokkepoot, lemongrass, cassia alata, tamarind, schroefpalm en kamfer. De compressen worden in 15 minuten warm gestoomd; dit kan door in een flinke pan een laag water aan de kook te brengen en de stempels in een zeef bovenin de pan te plaatsen, met het deksel erop.

 

Een andere methode is om de stempels eerst een paar minuten te laten weken in warm water en vervolgens in een laagje water circa 5 minuten op 500W in de magnetron te verwarmen. Als het katoen een gelige kleur krijgt, is de stempel klaar voor gebruik. Druk de warme stempel op de pijnlijke plekken om de werkstoffen uit de kruiden te laten inwerken. Als de stempel is afgekoeld, de behandeling voortzetten met een andere, warme stempel. Maximaal vijf keer per behandeling een warme stempel gebruiken, daarna een kwartiertje ontspannen en afsluitend een bad nemen. Als de stempels dagelijks worden gebruikt, kunnen ze in een plastic zak of afgesloten tupperware in de koeling worden bewaard; ze kunnen dan nog een keer of tien gebruikt worden. Daarna neemt hun werkzaamheid af. Als de stempels incidenteel worden gebruikt, kunt u ze laten drogen in de zon of op lage temperatuur in de wasdroger; daarna op een droge plek bewaren tot het volgende gebruik.

 

De kleinere kruidenstempels voor het gezicht hebben een iets andere samenstelling. De kruiden in deze stempels zijn vooral gericht op het kalmeren, reinigen en tonifiëren van de huid en op het verminderen van rimpels en andere tekenen van veroudering.

 

Praktische tips

 

Om een optimaal effect te hebben van een massage en er tegelijkertijd ook lekker ontspannen van te genieten, zijn er enkele ‘spelregels’:

 

Voor de massage

  • Neem voor de massage een niet al te warme douche; de gebruikte olie kan dan beter z’n werk doen. Bovendien is het prettiger voor de masseur om een fris lichaam te behandelen.
  • Neem zeker geen heet bad voor een massage; de gebruikte oliën trekken dan onmiddellijk in de huid!
  • Gebruik geen deodorant of body spray vlak voor een massage; dit vermindert de werking van de massageoliën.
  • Niet met een volle buik naar massage! Lekker eten geeft een voldaan gevoel. Maar na een uitgebreide of zware maaltijd heeft het lichaam tijd nodig om alle voedingsstoffen te verwerken. En daardoor kan het lichaam niet optimaal reageren op een ontspannende massage. Daarom na het eten minstens een uur wachten met massage!
  • Het is beter om vlak voor een massage geen koffie te drinken. Koffie stimuleert de bloedsomloop en maakt de massage minder effectief.
  • Géén massage bij griep of koorts!!!  Wacht een paar dagen tot de ergste symptomen over zijn en breng dan het lichaam weer in balans met behulp van aromatherapie <link>.
  • Massage is heilzaam en weldadig bij stress, depressies en plaatselijke spier- en gewrichtspijnen, maar het is geen geneeswijze! Een gulden regel: bij aanhoudende klachten de huisarts raadplegen!